Autor Thema: outside temperature sensor  (Gelesen 16095 mal)

Offline HarryT

  • Full Member
  • ***
  • Beiträge: 168
outside temperature sensor
« am: 14 Februar 2013, 21:22:55 »
Hi

With RFXMGR I see an outside temperature sensor which I would like to use, but in FHEM it is not recognized. What can I do to make it available? What info should I provide?

{HT}
FHEM 6.1 auf Raspberry Pi1  (700Mhz)
RFXTRX433XL, ZWave und KFL200
Raspberry Pi3 f(1,2 Ghz) and Raspberry Pi4 for testing

Offline Willi

  • Sr. Member
  • ****
  • Beiträge: 594
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #1 am: 14 Februar 2013, 21:32:22 »
Zitat von: HarryT schrieb am Do, 14 Februar 2013 21:22
Hi

With RFXMGR I see an outside temperature sensor which I would like to use, but in FHEM it is not recognized. What can I do to make it available? What info should I provide?

{HT}

Please look into fhem.log for messages of unkown sensors (TRX_ELSE or TRX_WEATHER). If there are such messages, please post them.
On the other hand you may post me the hexcodes of the outside temperature sensor of RFXmngr.

Regards

Willi
FHEM@Q600(debian) mit DS9490R (1Wire) | FHEM@Sheevaplug(debian) mit RFXCOM-Receiver(80002), CULv3 & USB-WDE1 | FHEM@odroid mit CULv2 & RFXtrx433

Offline HarryT

  • Full Member
  • ***
  • Beiträge: 168
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #2 am: 14 Februar 2013, 22:07:07 »
Hi

In the log I can't finf any info. In rfxmgr I see:
------------------------------------------------
08500A01CB03000860
Packettype    = TEMP
subtype       = TEMP10 - TFA 30.3133
Sequence nbr  = 1
ID            = 51971
Temperature   = 0,8 °C
Signal level  = 6
Battery       = Low
------------------------------------------------

You need more/other info?

{HT}
FHEM 6.1 auf Raspberry Pi1  (700Mhz)
RFXTRX433XL, ZWave und KFL200
Raspberry Pi3 f(1,2 Ghz) and Raspberry Pi4 for testing

Offline HarryT

  • Full Member
  • ***
  • Beiträge: 168
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #3 am: 14 Februar 2013, 22:12:36 »
Don't ask me why but know it is in my logging too:

2013.02.14 22:08:58 1: UNDEFINED TRX_UNKNOWN_ec TRX_ELSE ec
2013.02.14 22:08:58 3: TRX_ELSE: TRX_ELSE Unknown device TRX_UNKNOWN_ec, please define it
2013.02.14 22:08:58 2: autocreate: define TRX_UNKNOWN_ec TRX_ELSE ec
2013.02.14 22:08:58 3: No I/O device found for TRX_UNKNOWN_ec
2013.02.14 22:08:58 2: autocreate: define FileLog_TRX_UNKNOWN_ec FileLog ./log/%Y-%m-TRX_UNKNOWN_ec.log TRX_UNKNOWN_ec
2013.02.14 22:08:59 1: UNDEFINED TRX_UNKNOWN_00 TRX_ELSE 00
2013.02.14 22:08:59 3: TRX_ELSE: TRX_ELSE Unknown device TRX_UNKNOWN_00, please define it
2013.02.14 22:08:59 2: autocreate: define TRX_UNKNOWN_00 TRX_ELSE 00
2013.02.14 22:08:59 3: No I/O device found for TRX_UNKNOWN_00
2013.02.14 22:08:59 2: autocreate: define FileLog_TRX_UNKNOWN_00 FileLog ./log/%Y-%m-TRX_UNKNOWN_00.log TRX_UNKNOWN_00
FHEM 6.1 auf Raspberry Pi1  (700Mhz)
RFXTRX433XL, ZWave und KFL200
Raspberry Pi3 f(1,2 Ghz) and Raspberry Pi4 for testing

Offline Willi

  • Sr. Member
  • ****
  • Beiträge: 594
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #4 am: 16 Februar 2013, 20:41:38 »
Zitat von: HarryT schrieb am Do, 14 Februar 2013 22:07
Hi

In the log I can't finf any info. In rfxmgr I see:
------------------------------------------------
08500A01CB03000860
Packettype    = TEMP
subtype       = TEMP10 - TFA 30.3133
Sequence nbr  = 1
ID            = 51971
Temperature   = 0,8 °C
Signal level  = 6
Battery       = Low

{HT}


This is strange.

Autocreate should generate a device named TFA_303133_03 (03 is the id).

Are you sure that you use a fhem version newer than Nov 7th 2012? These temp sensors were added to FHEM by me at this time.

Regards

Willi
FHEM@Q600(debian) mit DS9490R (1Wire) | FHEM@Sheevaplug(debian) mit RFXCOM-Receiver(80002), CULv3 & USB-WDE1 | FHEM@odroid mit CULv2 & RFXtrx433

Offline Willi

  • Sr. Member
  • ****
  • Beiträge: 594
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #5 am: 16 Februar 2013, 20:59:37 »
Zitat von: HarryT schrieb am Do, 14 Februar 2013 22:12
Don't ask me why but know it is in my logging too:

2013.02.14 22:08:58 1: UNDEFINED TRX_UNKNOWN_ec TRX_ELSE ec
2013.02.14 22:08:58 3: TRX_ELSE: TRX_ELSE Unknown device TRX_UNKNOWN_ec, please define it
2013.02.14 22:08:58 2: autocreate: define TRX_UNKNOWN_ec TRX_ELSE ec
2013.02.14 22:08:58 3: No I/O device found for TRX_UNKNOWN_ec
2013.02.14 22:08:58 2: autocreate: define FileLog_TRX_UNKNOWN_ec FileLog ./log/%Y-%m-TRX_UNKNOWN_ec.log TRX_UNKNOWN_ec
2013.02.14 22:08:59 1: UNDEFINED TRX_UNKNOWN_00 TRX_ELSE 00
2013.02.14 22:08:59 3: TRX_ELSE: TRX_ELSE Unknown device TRX_UNKNOWN_00, please define it
2013.02.14 22:08:59 2: autocreate: define TRX_UNKNOWN_00 TRX_ELSE 00
2013.02.14 22:08:59 3: No I/O device found for TRX_UNKNOWN_00
2013.02.14 22:08:59 2: autocreate: define FileLog_TRX_UNKNOWN_00 FileLog ./log/%Y-%m-TRX_UNKNOWN_00.log TRX_UNKNOWN_00


Are you using a RFXCOM RFXtrx433?

These messages are very strange. There should be no type 00 messages there. Also type ec messages (not defined according the RFXtrx SDK).
 
What is the content of the following files:
- TRX_UNKNOWN_00-2013.log
and
- TRX_UNKNOWN_ec-2013.log

Which firmware of RFXtrx433 are you using? What is the FHEM version you are using?

- Please tell me the line with "TRX: Init status" from fhem-2013-02.log:

Example:
2013.02.01 13:49:21 1: TRX: Init status: '433.92MHz transceiver, firmware=62, protocols enabled: LaCrosse OREGON AC X10 '

- Please tell me the line with "Server started" from fhem-2013-02.log:

Example:

2013.02.16 20:24:23 0: Server started (version Fhem 5.3 (DEVELOPMENT), $Id: fhem.pl 2405 2013-01-03 12:50:16Z rudolfkoenig $,
 pid 25003)

Regards

Willi
FHEM@Q600(debian) mit DS9490R (1Wire) | FHEM@Sheevaplug(debian) mit RFXCOM-Receiver(80002), CULv3 & USB-WDE1 | FHEM@odroid mit CULv2 & RFXtrx433

Offline HarryT

  • Full Member
  • ***
  • Beiträge: 168
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #6 am: 16 Februar 2013, 21:37:39 »

>Are you using a RFXCOM RFXtrx433?

Yes

>These messages are very strange. There should be no type 00 messages there. Also type ec >messages (not defined according the RFXtrx SDK).
>
>What is the content of the following files:
>- TRX_UNKNOWN_00-2013.log
>and
>- TRX_UNKNOWN_ec-2013.log

In the fhem log I have
2013.02.15 19:56:48 3: No I/O device found for TRX_UNKNOWN_ec
2013.02.15 19:56:48 3: No I/O device found for TRX_UNKNOWN_00
Both log files are empty. But I cleared my log yesterday so it might be that there was something in  it before.

>Which firmware of RFXtrx433 are you using? What is the FHEM version you are using?

Firmware version 63. Fhem 5.3 development updated on 2013-02-03

>- Please tell me the line with "TRX: Init status" from fhem-2013-02.log:

2013.02.15 23:00:27 1: TRX: Init OK
2013.02.15 23:00:27 1: TRX: Init status: '433.92MHz transceiver, firmware=63, protocols enabled: LaCrosse Hideki Visonic OREGON HOMEEASY AC X10 '
2013.02.15 23:00:27 3: No I/O device found for TRX_UNKNOWN_ec
2013.02.15 23:00:27 3: No I/O device found for TRX_UNKNOWN_00

Which is strange as I use the PT2262 pir sensor with the raw format. I don´t see them in the protocols.

>- Please tell me the line with "Server started" from fhem-2013-02.log:

2013.02.14 23:01:02 0: Server started (version Fhem 5.3 (DEVELOPMENT), $Id: fhem.pl 2653 2013-02-06 18:19:59Z rudolfkoenig $, pid 31017)
2

I hope this helps

{HT}
FHEM 6.1 auf Raspberry Pi1  (700Mhz)
RFXTRX433XL, ZWave und KFL200
Raspberry Pi3 f(1,2 Ghz) and Raspberry Pi4 for testing

Offline Willi

  • Sr. Member
  • ****
  • Beiträge: 594
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #7 am: 17 Februar 2013, 00:15:22 »
Zitat von: HarryT schrieb am Sa, 16 Februar 2013 21:37

>- TRX_UNKNOWN_00-2013.log
>and
>- TRX_UNKNOWN_ec-2013.log

In the fhem log I have
2013.02.15 19:56:48 3: No I/O device found for TRX_UNKNOWN_ec
2013.02.15 19:56:48 3: No I/O device found for TRX_UNKNOWN_00
Both log files are empty. But I cleared my log yesterday so it might be that there was something in  it before.
{HT}


Just ignore the "No I/O device found for" messages.

Looks like TRX_ELSE does no longer work to generate events on newer FHEM versions. This results in empty Logs. This worked last year. Very strange.

I have to test what has changed there.
As I am a a business trip beginning with tomorrow until end of next week I will not have time to look into this.

Until then, please look into FHEMs Webinterface for on the tabs TRX_WEATHER if there is a device named TFA_303133_03. Also look on the tabs TRX_ELSE for the values of TRX_UNKNOWN_ec and TRX_UNKNOWN_00.

Regards

Willi
FHEM@Q600(debian) mit DS9490R (1Wire) | FHEM@Sheevaplug(debian) mit RFXCOM-Receiver(80002), CULv3 & USB-WDE1 | FHEM@odroid mit CULv2 & RFXtrx433

Offline HarryT

  • Full Member
  • ***
  • Beiträge: 168
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #8 am: 17 Februar 2013, 00:26:08 »
[quote title=Willi schrieb am So, 17 Februar 2013 00:15]
Zitat von: HarryT schrieb am Sa, 16 Februar 2013 21:37

Just ignore the "No I/O device found for" messages.


Ok
Zitat


Looks like TRX_ELSE does no longer work to generate events on newer FHEM versions. This results in empty Logs. This worked last year. Very strange.

I have to test what has changed there.
As I am a a business trip beginning with tomorrow until end of next week I will not have time to look into this.

Ok I am not in a hurry.
Zitat


Until then, please look into FHEMs Webinterface for on the tabs TRX_WEATHER if there is a device named TFA_303133_03.


There is no TRX_WEATHER and also no TFA*
Zitat

Also look on the tabs TRX_ELSE for the values of TRX_UNKNOWN_ec and TRX_UNKNOWN_00.


I am afraid I don't understand what you ask me. The state is ???  is that the info you need?
Zitat


Regardsm afraid

Willi


{HT}
FHEM 6.1 auf Raspberry Pi1  (700Mhz)
RFXTRX433XL, ZWave und KFL200
Raspberry Pi3 f(1,2 Ghz) and Raspberry Pi4 for testing

Offline Willi

  • Sr. Member
  • ****
  • Beiträge: 594
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #9 am: 17 Februar 2013, 00:44:11 »
Zitat von: HarryT schrieb am So, 17 Februar 2013 00:26

I am afraid I don't understand what you ask me. The state is ???  is that the info you need?


Ok. Thanks for the information.

The only one you could try is to disable Lighting4. It could be that this causes the problem.
FHEM@Q600(debian) mit DS9490R (1Wire) | FHEM@Sheevaplug(debian) mit RFXCOM-Receiver(80002), CULv3 & USB-WDE1 | FHEM@odroid mit CULv2 & RFXtrx433

Offline HarryT

  • Full Member
  • ***
  • Beiträge: 168
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #10 am: 17 Februar 2013, 19:40:54 »
Zitat von: Willi schrieb am So, 17 Februar 2013 00:44
Zitat von: HarryT schrieb am So, 17 Februar 2013 00:26

I am afraid I don't understand what you ask me. The state is ???  is that the info you need?


Ok. Thanks for the information.

The only one you could try is to disable Lighting4. It could be that this causes the problem.


Switching Lighting4 off didn't help. RFXTRX firmware version 64 should fix a problem with the TFA sensor. So I upgraded. In RFXMNGR the TFA sensor is still visible.  But in FHEM there is still nothing, However, I don't see TRX_ELSE anymore after I deleted it from my fhem.cfg.

If I can do any testing, just send me a message.

Have a nice trip.


{HT}




FHEM 6.1 auf Raspberry Pi1  (700Mhz)
RFXTRX433XL, ZWave und KFL200
Raspberry Pi3 f(1,2 Ghz) and Raspberry Pi4 for testing

Offline Icebear

  • Full Member
  • ***
  • Beiträge: 341
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #11 am: 17 Februar 2013, 23:15:55 »
Hi .. seems thats the same as my place :) enable the hideki/UPM Protokoll on rfxtrx and click SAVE .. the you should c tfa sensors ...

when it dont help say a bit. I can send you then a screenshot of my config of rfxtrx.

And as Tip. Dont enable all in RFXTRX. you got strange things in FHem :) Enable only what you need (and perhaps like I do, what you would receive) like the oregon Weather ( I have none of it but some neighbours :))

And when you Enable/Disable Protokols click SAVE Settings (only then the Receive/Send COnfig is saved into the RFXTRX. Else it wont and you have the Default Config !! (The Click on Set is only temporary ...)

So when you click so set you c everything fine in the software of the rfxtrx but when you get it work with fhem it would be resetted and now you have the defaults ..  


I Actual send/receive IT, HomeEasy, TFA, Oregon Scientifyc with my configuration.

Raspberry PI mod B (Wheezy), Fhem 5.4, CUL868, CUL433 , RfxTrx, HM-USB-CFG2, Wlan, HomeEasy, IT, FS20, TFA, HomeMatic, Oregon Scientific, HMLand auf Fritzbox
Raspberry PI mod B (RaspBMC)

Offline HarryT

  • Full Member
  • ***
  • Beiträge: 168
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #12 am: 18 Februar 2013, 10:12:59 »
Zitat von: Icebear schrieb am So, 17 Februar 2013 23:15
Hi .. seems thats the same as my place :) enable the hideki/UPM Protokoll on rfxtrx and click SAVE .. the you should c tfa sensors ...

I already had hideki/UPM enabled. And I see the sensor in rfxmngr but not in FHEM.  
Zitat

when it dont help say a bit. I can send you then a screenshot of my config of rfxtrx.

I think the problem is more in FHEM. Do you have the developer version of FHEM and the latest rfxtrx firmware?  If so and the sensors works in your installation, maybe you can send me the define for this sensor.
Zitat

And as Tip. Dont enable all in RFXTRX. you got strange things in FHem :) Enable only what you need (and perhaps like I do, what you would receive) like the oregon Weather

I know. But I test them in RFXmngr so at least the receiver is ok. If the fhem drivers are not 100 % correct I think we better report it so this can me improved.
Zitat

( I have none of it but some neighbours :))

The same here for the FTA sensor
Zitat

And when you Enable/Disable Protokols click SAVE Settings (only then the Receive/Send COnfig is saved into the RFXTRX. Else it wont and you have the Default Config !! (The Click on Set is only temporary ...)

So when you click so set you c everything fine in the software of the rfxtrx but when you get it work with fhem it would be resetted and now you have the defaults ..  

I know. Found this out the hard way before :-)
Zitat


{HT}
FHEM 6.1 auf Raspberry Pi1  (700Mhz)
RFXTRX433XL, ZWave und KFL200
Raspberry Pi3 f(1,2 Ghz) and Raspberry Pi4 for testing

Offline Icebear

  • Full Member
  • ***
  • Beiträge: 341
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #13 am: 18 Februar 2013, 16:26:46 »
Hi Define of some sensors (ALL Ones working for me!)

Only the TFA is my one...

Please no comments i know theres my logs are not fine defined :)) <fg> When i have many time i must restucture all.
But i have all in several includes to have some work easyer (this one is the Sensors.inc) :))

#Sensoren
define THGR132N_1 TRX_WEATHER THGR132N_1
attr THGR132N_1 room Wetter
define FileLog_THGR132N_1 FileLog ./log/THGR132N_1-%Y.log THGR132N_1
attr FileLog_THGR132N_1 logtype text
attr FileLog_THGR132N_1 room zzFilelogs

define TX3 TRX_WEATHER TX3
attr TX3 alias Aussenfühler
attr TX3 room Wetter
define FileLog_TX3 FileLog ./log/TX3-%Y.log TX3
attr FileLog_TX3 logtype temp4hum4:Temp/Hum,text
attr FileLog_TX3 room zzFilelogs
define weblink_TX3 weblink fileplot FileLog_TX3:temp4hum4:CURRENT
attr weblink_TX3 label "TX3 Min $data{min1}, Max $data{max1}, Last $data{currval1}"
attr weblink_TX3 room zz_Alle_Weblinks

define THR128_1 TRX_WEATHER THR128_1
attr THR128_1 room Wetter
define FileLog_THR128_1 FileLog ./log/THR128_1-%Y.log THR128_1
attr FileLog_THR128_1 logtype temp4:Temp,text
attr FileLog_THR128_1 room zzFilelogs
define weblink_THR128_1 weblink fileplot FileLog_THR128_1:temp4:CURRENT
attr weblink_THR128_1 label "THR128_1 Min $data{min1}, Max $data{max1}, Last $data{currval1}"
attr weblink_THR128_1 room zz_Alle_Weblinks

###this one is mine .. channel 5 TFA 30.3150
define Ice_TFA_Sensor1 TRX_WEATHER TFATS34C_14
attr Ice_TFA_Sensor1 room Wohnzimmer,Wetter
define FileLog_Ice_TFA_Sensor1 FileLog ./log/Ice_TFA_Sensor1-%Y.log Ice_TFA_Sensor1
attr FileLog_Ice_TFA_Sensor1 logtype temp4hum4:Temp/Hum,text
attr FileLog_Ice_TFA_Sensor1 room zzNewDevice
define Ice_TFA_Sensor1_Weblink weblink fileplot FileLog_Ice_TFA_Sensor1:temp4hum4:CURRENT
attr Ice_TFA_Sensor1_Weblink label "Aussensensor Min $data{min1}, Max $data{max1}, Last $data{currval1}"
attr Ice_TFA_Sensor1_Weblink room zz_Alle_Weblinks,Wohnzimmer
Raspberry PI mod B (Wheezy), Fhem 5.4, CUL868, CUL433 , RfxTrx, HM-USB-CFG2, Wlan, HomeEasy, IT, FS20, TFA, HomeMatic, Oregon Scientific, HMLand auf Fritzbox
Raspberry PI mod B (RaspBMC)

Offline HarryT

  • Full Member
  • ***
  • Beiträge: 168
Aw: outside temperature sensor
« Antwort #14 am: 20 Februar 2013, 23:25:30 »
Zitat von: Icebear schrieb am Mo, 18 Februar 2013 16:26
Hi Define of some sensors (ALL Ones working for me!)



Thanks for the info. I tried everything I could imagine:
- disable all protocols which I don´t minimal need
- define the sensor manually with your info and the correct sensor identifier out of 46-weather

The resul is the same. I see the sensor in rfxmngr but nog in FHEM. So I think I better wait if Willi has an idea how to solve this.

{HT}
FHEM 6.1 auf Raspberry Pi1  (700Mhz)
RFXTRX433XL, ZWave und KFL200
Raspberry Pi3 f(1,2 Ghz) and Raspberry Pi4 for testing

 

decade-submarginal